Het herkennen van een mogelijk gokprobleem bij iemand in je omgeving is altijd lastig. Vaak zijn er wel vermoedens, maar hoe weet je of deze ook kloppen? Om je te helpen hebben we de vijf meest voorkomende signalen van problematisch gokken voor je beschreven.
Tips & Tricks
Zo herken je gokproblemen
1. Niet kunnen stoppen
Mensen die problematisch gokgedrag vertonen hebben moeite hun gokgedrag onder controle te houden. Zo hebben ze de neiging om verloren geld proberen terug te winnen. In sommige gevallen zullen ze zelfs geld lenen of stelen om hun gokgedrag te financieren.
2. Verbergen van gokgedrag
Een ander teken is het verbergen van gokgedrag voor vrienden en familie. Mensen die problematisch gokgedrag vertonen kunnen liegen over waar ze hun tijd en geld aan besteden
3. Sociaal element
Andere tekenen zijn het verwaarlozen van persoonlijke verantwoordelijkheden, zoals werk of gezinsverplichtingen. Zo wordt er meer tijd gestoken in gokken, met als mogelijk resultaat gevoelens van sociaal isolement.
4. Stemmingswisselingen
Mensen met tekenen van problematisch gokken ervaren meer stemmingswisselingen. Zo zijn ze vaker geprikkeld en ervaren ze meer gevoelens van angst of depressie. Hun stemming is vaak afhankelijk van de resultaten van het gokken.
5. Ontkenning
Wanneer iemand met problematisch gokgedrag wordt gewezen op hun gedrag, kan hij/zij hierop geïrriteerd en afkeurend reageren. Ze kunnen ontkennen dat ze een probleem hebben en zaken rooskleuriger vertellen dan ze daadwerkelijk zijn.
Geef rugdekking
Denk je dat iemand in je omgeving problematisch gokgedrag vertoont? Geef hem of haar rugdekking door professionele hulp te zoeken. Loket Kansspel is het centrale steunpunt op het gebied van gokproblemen. Ze bieden zelf hulp, begeleiden mensen of verwijzen door naar hulp en begeleiding bij jou in de buurt.
Zes tips om het gesprek te openen
Het gesprek aangaan met iemand die mogelijk gokproblemen heeft kan lastig zijn. Om je op weg te helpen hebben we zes tips om respectvol rugdekking te geven.
Tip 1
Kies een vertrouwde omgeving
Kies een rustige plek in een vertrouwde omgeving. En het gesprek één-op-één aan, niet in een groep. Dit kan helpen om iemand op zijn/haar gemak te stellen.
Tip 2
Oordeel niet
Het is sowieso belangrijk om niet beschuldigend of oordelend te zijn. Vermijd termen als 'verslaafd' of 'zwak', en richt je op positieve ondersteuning.
Tip 3
Wees empathisch
Toon begrip en empathie voor de persoon. Probeer te begrijpen hoe iemand zich voelt of wat er in zijn/haar leven speelt. Gaat het goed met je? Is er een reden voor je gokgedrag?
Tip 4
Gebruik ik-boodschappen
Spreek vanuit jouw ervaring zonder een waardeoordeel te geven. Bijvoorbeeld: "Ik maak me zorgen om je omdat ik heb gemerkt dat je veel tijd en geld besteedt aan gokken.”
Tip 5
Bied hulp aan
Bied je aan om de persoon te helpen bij het vinden van de juiste (professionele) hulp. En bespreek de verschillende opties voor behandeling en steun. Geef geen financiële hulp door geld te lenen of geven. Dit kan het juist erger maken.
Tip 6
Blijf geduldig
Blijf geduldig en ondersteunend: Het kan tijd kosten voor de persoon om open te staan zijn/haar gokproblemen te bespreken. Bijvoorbeeld: ‘’Wil je er een keer over praten als je er aan toe bent?’’